Ocena kondycji konta pomaga monitorować kondycję konta sprzedawcy, jeśli chodzi o przestrzeganie zasad sprzedaży na Amazon. Jest to liczba z przedziału 0–1000 wraz z odpowiadającym jej oznaczeniem kolorystycznym. Dzięki niej możesz ustalić, czy Twoje konto sprzedawcy w danym sklepie Amazon jest zagrożone dezaktywacją.
W tym artykule opisujemy kilka częstych nieporozumień dotyczących oceny kondycji konta:
1. Aby zapobiec dezaktywacji mojego konta, muszę mieć ocenę kondycji konta na poziomie 1000.
Nie. Ponieważ ocena kondycji konta może być liczbą z przedziału 1–1000, jeśli jej wartość jest na poziomie powyżej 200, uznajemy, że konto jest w dobrej kondycji.
Istnieją cztery poziomy naruszenia zasad: krytyczny, wysoki, średni i niski. Możesz utrzymać konto w dobrej kondycji, jeśli masz tylko naruszenia zasad o charakterze niekrytycznym, o ile szybko je usuniesz.
Jednak niezależnie od oceny kondycji konta możemy dezaktywować Twoje konto ze skutkiem natychmiastowym w razie podejrzenia, że dokonujesz oszustwa, wprowadzasz w błąd lub prowadzisz nielegalną lub w inny sposób szkodliwą działalność.
2. Po usunięciu oferty naruszającej zasady moja ocena kondycji konta się poprawi.
Nie. Jedynym sposobem na poprawę oceny kondycji konta jest regularne reagowanie na naruszenia zasad na stronie „Kondycja konta”, w tym również na naruszenia dotyczące usuniętych ofert. Nawet jeśli usuniesz ofertę, nadal będziesz w stanie usunąć dotyczące jej naruszenie za pośrednictwem strony „Zgodność z zasadami”.
3. Jeśli liczba moich zamówień się zmniejszy, ocena kondycji mojego konta może spaść do poziomu poniżej 200.
Nie. Jeśli liczba realizowanych zamówień w ciągu ostatni 180 dni się zmniejszy, wartość oceny kondycji konta może również się zmniejszyć, ale nigdy nie spadnie do poziomu poniżej 200, chyba że wystąpią naruszenia zasad. Najważniejsze w utrzymaniu dobrej kondycji konta jest zachowanie zgodności z zasadami i szybkie reagowanie na wszelkie naruszenia.
Więcej informacji na temat oceny kondycji konta znajdziesz na stronie Zasady programu dotyczącego oceny kondycji konta.