Ten artykuł dotyczy sprzedaży w: Polska

Regulacje w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności

Pamiętaj, że ponosisz wyłączną odpowiedzialność za zapewnienie, że Twoje oferty spełniają wymagania prawne. Amazon nie udziela porad prawnych. Jeśli nie masz pewności co do informacji, które musisz podać dla swojego produktu, lub jeśli masz jakiekolwiek inne pytania dotyczące wymogów prawnych, zdecydowanie zalecamy skorzystanie z niezależnej porady prawnej.

Wprowadzenie

Wszystkie produkty spożywcze sprzedawane na stronach internetowych Amazon w Europie muszą być zgodne z Europejskim rozporządzeniem dotyczącym informacji na temat żywności dla konsumentów. (Patrz: EU FIC, 1169/2011/WE). Przepisy te określają obowiązkowe wymogi dotyczące etykietowania żywności.

W przypadku sprzedaży na odległość (np. sprzedaży towarów przez Internet) konieczne jest dostarczenie obowiązkowych informacji zarówno w punkcie sprzedaży (strona produktu na Amazon), jak i w momencie dostawy (gdy towar jest odbierany przez klienta). W odniesieniu do informacji dostarczonych w punkcie sprzedaży może to odbywać się poprzez przedstawienie wyraźnych zdjęć samego produktu lub poprzez tekst na stronie produktu (zdjęcia i informacje o stronie produktu nie mogą być ze sobą sprzeczne). Jeśli masz aktywną ofertę na dowolny produkt spożywczy, Twoim obowiązkiem jest upewnienie się, że informacje te są tam przez cały czas obecne, poprawne i aktualne.

Poniżej znajduje się przegląd kluczowych wymogów dotyczących etykietowania żywności paczkowanej. Pamiętaj, aby zapoznać się z przepisami i sprawdzić, czy spełniasz wszystkie odpowiednie wymagania. Niniejszy przewodnik nie stanowi porady prawnej.

zakres

Żywność (lub środek spożywczy) oznacza każdą substancję lub produkt, przetworzony, częściowo przetworzony lub nieprzetworzony, przeznaczony do spożycia przez ludzi lub zasadnie przewidziany w tym celu.

Przykłady żywności to:

  • Preparaty mleka początkowego i żywność dla niemowląt odstawionych od piersi
  • Artykuły do pieczenia i gotowania
  • Napoje (w tym piwa, wina i napoje alkoholowe)
  • Gotowe posiłki
  • Zamienniki posiłków
  • Konserwy
  • Zboża
  • Przyprawy i pasty do smarowania
  • Suplementy diety (w tym suplementy „zdrowotne”, „żywieniowe”, „dietetyczne” i „urody”)
  • Kosze upominkowe i paczki
  • Makarony i ziarna
  • Przekąski i desery
  • Płyny (np. suplementy do picia, zupy itp.)

Należy pamiętać, że istnieją dodatkowe wymagania w odniesieniu do niektórych innych produktów spożywczych. Są to m.in:

Produkty paczkowane

Niniejsze wytyczne mają zastosowanie do żywności paczkowanej. Produkty paczkowane to żywność, która została umieszczona w opakowaniu przed wprowadzeniem do sprzedaży i której nie można zmodyfikować bez otwarcia lub zmiany opakowania. Na przykład mrożone jedzenie, owoce w puszkach i często spożywane produkty, takie jak płatki i herbatniki.

Obowiązkowe wymagania dotyczące zarówno strony internetowej, jak i przedmiotów paczkowanych

W zależności od rodzaju produktu niektóre informacje są obowiązkowe. Należy je podać na etykiecie produktu. Więcej szczegółowych informacji na temat obowiązujących wymagań można znaleźć poniżej.

Konieczne jest umieszczenie na stronach produktów lub na fizycznej etykiecie produktów paczkowanych następujących informacji o produkcie w języku obowiązującym w kraju, w którym produkt jest sprzedawany (Niemcy: niemiecki; Francja: francuski itp.). Informacje muszą być widoczne, czytelne i zgodne z wymaganiami dotyczącymi rozmiaru czcionki.

Rodzaj produktu Umieszczenie informacji Obowiązkowe Wymagane informacje*wyjątki poniżej
Produkt paczkowany Etykieta fizyczna
  • Nazwa prawna produktu żywnościowego
  • Ilość netto (waga)
  • Wskazanie trwałości (np. „najlepiej spożyć przed” – w przypadku większości towarów, „spożyć do” – dla towarów łatwo psujących się (i) data minimalnej trwałości („najlepiej spożyć przed”) lub (ii) jeśli żywność łatwo się psuje i po krótkim okresie może stanowić bezpośrednie zagrożenie dla ludzkiego zdrowia – data „spożyć do”)
  • Informacje o firmie – nazwa i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym
  • Lista składników
  • Informacje o alergenach
  • Oznaczenie kraju pochodzenia
  • Specjalne warunki przechowywania
  • Instrukcja użytkowania
  • Informacje żywieniowe
Produkt paczkowany Strona ze szczegółowymi informacjami o produkcie
  • Jak wspomniano powyżej, jednak datowanie trwałości i dostarczanie numeru partii nie jest wymagane
Jak wspomniano powyżej

Poniżej znajduje się kilka wyjątków mających zastosowanie zarówno do etykiety produktu, jak i do strony ze szczegółowymi informacjami o produkcie lub obu tych elementów:

*Wyjątki od wymogu oznaczania trwałości na produktach paczkowanych obowiązują dla poniższych produktów, na których zamiast tego można podać numer PARTII:

  • Świeże owoce i warzywa, które nie zostały obrane, pokrojone lub poddane podobnej obróbce (z wyjątkiem kiełkujących nasion i podobnych produktów, takich jak kiełki roślin strączkowych)
  • Wina, wina likierowe, wina musujące i podobne produkty wytworzone z owoców innych niż moszcz winogronowy
  • Wyroby piekarnicze lub cukiernicze
  • Ocet
  • Cukier kryształ
  • Wyroby cukiernicze składające się prawie wyłącznie z cukrów aromatyzowanych lub kolorowych
  • Gumy do żucia i podobne produkty do żucia

*Wyjątki od obowiązkowego umieszczania wykazu składników na etykiecie (art. 19 rozporządzenia FIC) dotyczą (na przykład) następujących środków spożywczych:

  • Świeże owoce i warzywa, które nie zostały obrane lub pokrojone
  • Woda gazowana
  • Octy fermentacyjne otrzymane z pojedynczych produktów podstawowych i bez dodatku innych składników
  • Ser, masło, sfermentowane mleko i śmietana, gdy nie dodano żadnych innych składników niż produkty mleczne, enzymy spożywcze, kultury mikroorganizmów i sól
  • Produkty jednoskładnikowe, gdy nazwa środka spożywczego jest identyczna z nazwą składnika (np. mąka pszenna, ryż)

*Wyjątki od obowiązkowego umieszczania deklaracji wartości odżywczej na etykiecie (załącznik V do rozporządzenia FIC) obowiązują w odniesieniu do następujących produktów spożywczych:

  • Nieprzetworzone produkty spożywcze wyprodukowane z jednego składnika lub jednej kategorii składników
  • Przetworzone produkty spożywcze wyprodukowane z jednego składnika lub jednej kategorii składników, jeśli przetwarzanie było tylko dojrzewaniem
  • Wody, w tym wody, do których dodano dwutlenek węgla lub środki aromatyzujące
  • Zioła i mieszanki ziół
  • Sól i substytuty soli
  • Kawa, ziarna kawy, kawa instant i rozpuszczalna (również bezkofeinowa)
  • Napary ziołowe i owocowe, herbata, herbata bezkofeinowa, herbata instant lub rozpuszczalna lub ekstrakt herbaty, bezkofeinowa herbata instant lub rozpuszczalna lub ekstrakt herbaty, w przypadku gdy nie dodano żadnych innych składników poza środkami aromatyzującymi, które nie wpływają na wartości odżywcze
  • Sfermentowane octy i substytuty octu, w tym te, w których jedynymi dodanymi składnikami są środki aromatyzujące
  • Aromaty
  • Dodatki do żywności
  • Substancje pomocnicze w przetwórstwie
  • Enzymy spożywcze
  • Żelatyna
  • Mieszanka żelująca do dżemu
  • Drożdże
  • Gumy do żucia

Uwaga: Te ogólne zasady stanowią uzupełnienie obowiązujących przepisów szczegółowych dotyczących poszczególnych produktów spożywczych, takich jak dżem, ryby, miód, kawa, czekolada, soki owocowe, woda mineralna, wołowina i cielęcina.
Etykietowanie alergenów

Na liście składników konieczne jest wyróżnienie składników zidentyfikowanych jako alergenne.

Poniższe składniki to alergeny. Jeśli produkt żywieniowy zawiera którykolwiek z tych alergenów, należy wyróżnić dany składnik za pomocą czcionki (na przykład zapisując go wielkimi literami itp.).

Poniżej znajduje się wykaz wszystkich substancji lub produktów powodujących alergie lub nietolerancje zgodnie z załącznikiem II do 1169/2011/WE:

  • Zboża zawierające gluten, a mianowicie: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich hybrydowe szczepy i produkty pochodne (z wyjątkiem: syropów glukozowych na bazie pszenicy, w tym dekstrozy; maltodekstryn na bazie pszenicy; syropów glukozowych na bazie jęczmienia; zbóż używanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholi etylowych)
  • Skorupiaki i produkty pochodne
  • Jaja i produkty pochodne
  • Ryby i produkty pochodne (z wyjątkiem żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów witaminowych lub karotenoidowych; żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środek klarujący w piwie i winie)
  • Orzeszki ziemne i produkty pochodne
  • Soja i produkty pochodne (z wyjątkiem: w pełni rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego; naturalne zmieszanych tokoferoli (E306), naturalnego tokoferolu D-alfa, naturalnego octanu tokoferolu D-alfa i naturalnego bursztynianu D-alfa tokoferolu pochodzenia sojowego; fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; estrów stanoli roślinnych produkowanych ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego)
  • Mleko i produkty pochodne (włącznie z laktozą, z wyjątkiem: serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego, laktitolu)
  • Orzechy, tj: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne (z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego)
  • Seler i produkty pochodne
  • Musztarda i produkty pochodne
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne
  • Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr całkowitej zawartości SO2 w produktach gotowych do spożycia
  • Łubin i produkty pochodne
  • Mięczaki i produkty pochodne

Kraj pochodzenia

Jest to obowiązkowy wymóg dotyczący etykietowania niektórych produktów, takich jak: wołowina, miód, owoce, warzywa, ryby i oliwa z oliwek. Dalsze wyjaśnienia znajdują się poniżej:

  • Opakowanie nieprzetworzonego mięsa krów, świń, owiec, kóz i drobiu musi zawierać informacje dotyczące miejsc chowu i uboju.
  • Konieczne jest wykazanie kraju pochodzenia, jeśli niepodanie tej informacji wprowadzałoby w błąd, np. „prawdziwy smak Włoch” wyprodukowano we Francji.
  • W przypadku gdy podano kraj pochodzenia lub miejsce pochodzenia produktu żywieniowego, ale różni się ono od kraju pochodzenia głównego składnika, należy podać kraj lub miejsce pochodzenia głównego składnika, np. wyprodukowano we Francji z duńskiej szynki.
  • Zgodnie z rozporządzeniem UE 2011/1169 należy podać dokładny kraj pochodzenia produktu; może to być tylko jeden kraj. Ponieważ jednak niektóre produkty mogą mieć charakter sezonowy, miejsce pochodzenia może ulegać zmianom; produkty mogą też być pozyskiwane z różnych miejsc w ciągu roku. Głównym celem jest dostarczenie klientowi jasnych informacji o tym, skąd pochodzi produkt znajdujący się w punkcie sprzedaży. Informacja ta nie może wprowadzać w błąd. Jeśli jeden produkt ma kilka różnych krajów pochodzenia, najlepiej podać wszystkie możliwe kraje pochodzenia na stronie ze szczegółowymi informacjami o produkcie. Należy jednak dołączyć oświadczenie wyjaśniające, że miejsce pochodzenia może się różnić ze względu na zmiany sezonowe lub z jakiegokolwiek powodu, który uniemożliwia wyraźne stwierdzenie pochodzenia. Ważne jest, aby prawidłowo oznaczyć na produkcie jego kraj pochodzenia, gdy produkt jest dostarczany do klienta.
  • Należy pamiętać, że obecna ogólnoświatowa polityka biznesowa Amazon ogranicza sprzedaż produktów z niektórych krajów. Więcej informacji można znaleźć w punkcie „Produkty z krajów i regionów objętych ograniczeniami” tutaj.

Oświadczenia

Oświadczenia dotyczące produktów spożywczych nie mogą być fałszywe, niejednoznaczne ani wprowadzające w błąd. Powinny też być zgodne z odpowiednimi wymogami.

Ogólnie rzecz biorąc, oświadczenia dotyczące żywności nie mogą być fałszywe, niejednoznaczne ani wprowadzające w błąd w odniesieniu do następujących elementów:

  • Jakość lub rozmiar
  • Cena
  • Składniki
  • Data, miejsce i metoda produkcji
  • Skuteczność (oświadczenia dotyczące efektów spożycia)
  • Ludzie lub organizacje, które popierają produkt

Zakazuje się składania oświadczeń stwierdzających, że żywność lub jej składnik mogą pomóc w zapobieganiu chorobom lub niekorzystnym stanom zdrowia, lub w ich leczeniu, ponieważ uznaje się to za oświadczenia medyczne, w związku z czym dany produkt nie byłby już uznawany za produkt spożywczy. Więcej informacji można znaleźć w sekcji Oświadczenia zdrowotne poniżej.

Ponadto można stosować wyłącznie oświadczenia żywieniowe i zdrowotne zatwierdzone na mocy rozporządzenia UE (WE) nr 1924/2006.

Oświadczenia żywieniowe

Oświadczenie żywieniowe to każde oświadczenie, w którym stwierdza się, sugeruje lub daje do zrozumienia, że dana żywność ma szczególne korzystne właściwości odżywcze ze względu na obecność, brak, zwiększony lub obniżony poziom wartości energetycznej lub określonego składnika odżywczego bądź innej substancji. Oświadczenia żywieniowe dostarczają informacji o składzie odżywczym produktu żywieniowego. Na przykład: „źródło wapnia”, „obniżona zawartość tłuszczu”, „bogate w błonnik” i „obniżona zawartość soli”.

W odniesieniu do żywności mogą być sporządzane tylko oświadczenia żywieniowe wymienione w załączniku do rozporządzenia UE (WE) nr 1924/2006 i tylko wtedy, gdy produkt spełnia konkretne warunki stosowania tego oświadczenia. Na przykład oświadczenie w sprawie „obniżonej zawartości tłuszczu” można stosować wyłącznie do produktów zawierających nie więcej niż 3 g tłuszczu na 100 g w przypadku substancji stałych. Więcej informacji znajdziesz na tej stronie.

Oświadczenia zdrowotne

Oświadczenie zdrowotne to każde oświadczenie, w którym stwierdza się, sugeruje lub daje do zrozumienia, że istnieje związek między kategorią żywności, produktem żywieniowym lub jednym z jego składników a zdrowiem. Dozwolone są wyłącznie oświadczenia zdrowotne zatwierdzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Komisję Europejską. Rejestr UE zawiera wykaz konkretnych oświadczeń zdrowotnych oraz wyniki ich oceny (niezależnie od statusu ich zatwierdzenia), jak również warunki ich stosowania. Przykład konkretnego oświadczenia zdrowotnego: „wapń pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu kości”. Dopuszcza się oświadczenia ogólne i niekonkretne, takie jak „dobre dla Ciebie” lub „zdrowe”, jeżeli dołączono do nich odpowiednie, konkretne, zatwierdzone oświadczenie zdrowotne wymienione w rejestrze UE, o ile spełniają one konkretne warunki stosowania.

Oświadczenia zdrowotne nie mogą:

  • Sugerować, że powstrzymanie się od spożycia danego produktu żywieniowego może mieć (negatywny) wpływ na zdrowie.
  • Odnosić się do tempa lub ilości utraty wagi.
  • Odnosić się do zaleceń konkretnych lekarzy lub pracowników służby zdrowia.
  • Zachęcać do nadmiernego spożywania żywności ani tego popierać.
  • Sugerować, że zrównoważona dieta nie może dostarczyć niezbędnych składników odżywczych.
  • Wprowadzać wątpliwości co do bezpieczeństwa lub zdatności odżywczej innych produktów spożywczych.
  • Odnosić się do zmian w funkcjonowaniu organizmu, które mogą wywołać lub wykorzystać strach konsumenta.

Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne są dozwolone tylko wtedy, gdy można oczekiwać, że przeciętny konsument zrozumie korzystne skutki wyrażone w oświadczeniu. Jak wspomniano powyżej, jeżeli stosowane są oświadczenia dotyczące ogólnego dobrego samopoczucia (takie jak „superfoods”, „dobre dla Ciebie”), konieczne jest dołączenie do nich konkretnych oświadczeń zdrowotnych, tzn. wyjaśnień, dlaczego dany produkt jest uznawany za „superfood”. Na przykład makrelę, jako część zdrowej zrównoważonej diety, można uznać za superfood, ponieważ jest źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3. Treść tego oświadczenia mogłaby więc wyglądać w następujący sposób: „Kwasy tłuszczowe Omega 3 EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowej pracy serca”. Koniecznie jest jednak wyjaśnienie, skąd pochodzi kwas Omega 3: „zawiera x mg kwasu eikozapentaenowego i kwasu dokozaheksaenowego na 100 g”. Aby zastosować to oświadczenie zdrowotne, należy również poinformować klienta, że korzystny efekt uzyskuje się przy dziennym spożyciu 250 mg EPA i DHA.

Dalsze szczegółowe wyjaśnienia dotyczące etykietowania na stronie i etykiecie produktu:

Jak mam oznaczać zdjęcia moich produktów?

Główne zdjęcia, które należy dostarczyć i oznaczyć nazwą, zaznaczono pogrubioną czcionką poniżej:

  1. ZDJĘCIE GŁÓWNE: Zdjęcie z przodu opakowania
  2. PT01: Zdjęcie z tyłu opakowania
  3. PT02: Zdjęcie panelu lewego
  4. PT03: Zdjęcie prawego panelu
  5. PT04: Zdjęcie góry opakowania
  6. PT05: Zdjęcie dołu opakowania
  7. FAKT: Zdjęcie informacji żywieniowych
  8. SKŁAD: Zdjęcie składników
  9. PT12: Zdjęcie w skali
  10. DTLS: W przypadku opakowań zbiorczych (patrz: artykuły pojedyncze nadające się do sprzedaży lub nienadające się do sprzedaży)

Jak wypełnić plik prosty?

Szablony pliku do aktualizowania zapasów (pliki proste) dla kategorii „Żywność i napoje” oraz „Zdrowie i higiena osobista” zawierają konkretne atrybuty, które należy wykorzystać do przekazania (dodatkowych) informacji na temat żywności. Użyj najnowszej wersji szablonu pliku do aktualizowania zapasów dla kategorii „Żywność i napoje” lub „Zdrowie i higiena osobista”, aby upewnić się, że dostarczone informacje są najbardziej aktualne. Na przykład w przypadku produktów „Suplementy diety” użyj pliku prostego dla kategorii „Zdrowie i higiena osobista” i zaznacz feed_product_type „suplementy diety”. Możesz pobrać najnowszą wersję kompletnego pliku tutaj.

Pamiętaj, że ponosisz wyłączną odpowiedzialność za zapewnienie, że Twoje oferty spełniają wymagania prawne. Amazon nie udziela porad prawnych. Jeśli nie masz pewności co do informacji, które musisz podać dla swojego produktu, lub jeśli masz jakiekolwiek inne pytania dotyczące wymogów prawnych, zdecydowanie zalecamy skorzystanie z niezależnej porady prawnej. Pamiętaj też, że oprócz rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 do Twojego produktu mogą mieć zastosowanie wymogi dotyczące etykietowania zawarte w innych przepisach.

Informacje na temat produktów spożywczych muszą być zawsze podawane w języku rynku, na którym produkt jest oferowany. Ogólnie rzecz biorąc, informacje na stronie produktu muszą być zgodne z informacjami na opakowaniu produktu, aby zachować zgodność z przepisami.

Tabela 1. W poniższej tabeli znajduje się opis atrybutów, które należy podać, wystawiając produkt:
Temat Nazwa pola Uwagi lub przykład*
Opis produktu spożywczego item_type_name

Niektóre produkty spożywcze mają nazwy prawne, których należy używać, jeśli produkt spełnia określone normy (np. dżem). W innych przypadkach można użyć zwyczajowej nazwy (np. tarta Bakewell). Nazwa prawna musi zawierać informację na temat stanu fizycznego produktu lub taką informację należy do niego dołączyć. Na przykład: sproszkowany, ponownie zamrożony, liofilizowany, głęboko mrożony, zagęszczony lub wędzony. Powinna również określać, czy produkt został poddany procesom fizycznym, takim jak napromieniowanie, pasteryzacja itp.

W przeciwnym razie użyj nazwy opisowej (np. makaron w sosie pomidorowym).

Poniżej znajdują się przykłady trzech typów nazw rodzajów produktów, które mogą być używane:

  • Nazwa prawna (wymagania wynikające z przepisów): „Czekolada mleczna” (np. dla Cadbury Dairy Milk)
  • Nazwa zwyczajowa (akceptowana przez konsumentów bez konieczności dalszego wyjaśnienia): „Pudding Yorkshire”; „Flapjack”
  • Nazwa opisowa (jeżeli nie jest dostępna nazwa prawna lub zwyczajowa): „Biszkopt czekoladowy z nadzieniem kakaowym” (46%) (dla Nestle Nesquick Milk Slice o smaku czekoladowym); „Wypiekany w kamiennym piecu spód do pizzy z sosem pomidorowym, mozzarellą oraz czerwonym i białym serem Cheddar” (dla pizzy na wynos Goodfella’s The Big Cheese)

Lista składników ingredients

Lista składników w porządku malejącym. Alergeny (pełny wykaz znajduje się w załączniku II do rozporządzenia tutaj) należy zapisywać WIELKIMI LITERAMI, np. „Cukier, olej palmowy, ORZECHY LASKOWE (13%), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%), odtłuszczone MLEKO w proszku (6,6%), serwatka w proszku (MLEKO), emulgator: Lecytyna (SOJA), wanilina”

Język etykiety language_value Określ obsługiwane języki etykiety lub języki dołączonej instrukcji lub dokumentacji, np. „francuski”

Informacje żywieniowe

W obowiązkowej deklaracji żywieniowej powinny zawsze znajdować się następujące wartości; nie dotyczy suplementów diety i naturalnej wody mineralnej

serving_size

Wielkość porcji, dla której podane są informacje żywieniowe. Wielkość porcji jest ustawiona na 100 ml dla płynów (np. cola lub sos do makaronu) i 100 g dla wszystkich produktów stałych (np. czekolada, makaron i chleb).

Dla 100 ml lub 100 g:

  1. dodaj „100” w serving_size
  2. dodaj „ml” lub „g” w serving_size_unit_of_measure, aby wybrać jednostkę

energy_content_per_serving_string

Dodaj tutaj wartość energetyczną w kJ dla podanej wielkości porcji. Energia w kcal zostanie obliczona i wyświetlona automatycznie na stronie produktu

Dla 2500 kJ:

  1. dodaj „2500” w energy_content_per_serving_string
  2. dodaj „kJ” w energy_content_unit_of_measure, aby wybrać jednostkę

total_fat_per_serving_string

Dodaj tutaj całkowitą zawartość tłuszczu w gramach dla podanej wielkości porcji.

Dla 12 g:

  • dodaj „12” w total_fat_per_serving_string (jednostka jest podawana automatycznie)

saturated_fat_per_serving_string

Dodaj tutaj ilość nasyconych kwasów tłuszczowych w gramach dla podanej wielkości porcji.

Dla 11 g:

  • dodaj „11” w saturated_fat_per_serving_string (jednostka jest podawana automatycznie)

total_carbohydrate_per_serving_string

Dodaj tutaj ilość węglowodanów w gramach dla podanej wielkości porcji.

Dla 20 g:

  • dodaj „20” w total_carbohydrate_per_serving_string (jednostka jest podawana automatycznie)

sugars_per_serving_string

Dodaj tutaj ilość cukrów w gramach dla podanej wielkości porcji.

Dla 17 g:

  • dodaj „17” w cugars_per_serving_string (jednostka jest podawana automatycznie)

protein_per_serving_string

Dodaj tutaj ilość białka w gramach dla podanej wielkości porcji.

Dla 8 g:

  • dodaj „8” w protein_per_serving_string (jednostka jest podawana automatycznie)

salt_per_serving_string

Dodaj tutaj ilość soli w gramach dla podanej wielkości porcji.

Nie jest to ilość sodu

Dla 0,1 g:

  • dodaj „0,1” w salt_per_serving_string (jednostka jest podawana automatycznie)

Wartość netto solid_net_weight

Tego atrybutu można użyć do podania masy po odsączeniu. Jeśli produkt znajduje się w środowisku płynnym (np. brzoskwinie w syropie), który nie stanowi części samego produktu, wówczas podanie tego atrybutu jest obowiązkowe.

Przykład: Dla 50 g lub 50 kg:

  1. dodaj „50” w solid_net_weight
  2. dodaj „g” lub „kg” w item_display_weight_unit_of_measure, aby wybrać jednostkę

item_display_weight

QUID (Informacja o ilościowej zawartości składników)

Informuje konsumenta o procentowej zawartości poszczególnych składników produktu spożywczego.

Wprowadź tutaj wyświetlaną wagę przedmiotu, o ile ma to zastosowanie. Wypełnienie tego pola może być wymagane przez prawo.

Wykazanie QUID jest konieczne, jeśli:

  • Składnik znajduje się w nazwie produktu, na przykład jogurt brzoskwiniowy
  • Kategoria składnika znajduje się w nazwie produktu spożywczego, na przykład paluszki rybne
  • Składnik złożony stosuje się w nazwie produktu spożywczego, na przykład lasagne owoce morza
  • Produkt jest identyfikowany za pomocą nazwy zwyczajowej bez dalszych wyjaśnień, na przykład chili con carne
  • Składnik jest niezbędny do scharakteryzowania produktu spożywczego i odróżnienia go od innych produktów, z którymi może być mylony.

Przykład: Dla 200 ml lub 200 l:

  1. Dodaj „200” w item_display_volume
  2. Dodaj „ml” lub „l” w item_display_weight_unit_of_measure, aby wybrać jednostkę

item_display_volume

Wprowadź tutaj wyświetlaną ilość przedmiotu, o ile ma to zastosowanie. Wypełnienie tego pola może być wymagane ze względów prawnych.

Przykład: Dla 200 ml lub 200 l:

  1. dodaj „200” w item_display_volume
  2. dodaj „ml” lub „l” w item_display_weight_unit_of_measure, aby wybrać jednostkę

Specjalne instrukcje dotyczące przechowywania i stosowania storage_instructions

Jest to wymóg obowiązkowy, jeśli istnieją specjalne warunki, bez których produkt nie może być prawidłowo przechowywany (np. instrukcje dotyczące skróconego okresu przydatności do spożycia po otwarciu). Oświadczenia dotyczące przechowywania są wymagane, jeśli data trwałości jest wymieniona jako „spożyć do”.

Przykład: „Przechowywać w chłodnym miejscu po otwarciu”, „Przechowywać w lodówce”, „Po otwarciu przechowywać w chłodnym, suchym miejscu”.

use_by_recommendation

Jeżeli istnieją specjalne instrukcje związane z minimalną datą trwałości (np. warunki przechowywania, których należy przestrzegać, aby spełnić podany na etykiecie warunek „najlepiej spożyć przed”), należy je dodać tutaj.

Przykład: „Tydzień po otwarciu”, „w temperaturze od +4 do +7 °C”

serving_recommendation

Dodaj tutaj specjalną rekomendację dotyczącą podawania.

Przykład: „Podawać w temperaturze pokojowej”.

Składniki i dodatki, które mogą powodować alergie lub nietolerancję allergen_information

To zalecenie jest obowiązkowe, jeśli produkt zawiera alergeny; nie jest jednak wymagane podawanie listy składników

Przykład: zawiera „siarczyny” (w przypadku wina), przykład: „mleko”

special_ingredients

Jest to informacja obowiązkowa, jeśli produkt zawiera dodatki do żywności, ale brak jest listy składników

Przykład: „Zawiera konserwanty”

Oświadczenia dotyczące środków ostrożności safety_warning

W przypadku jakichkolwiek ostrzeżeń dotyczących produktu, bez których konsumentowi mogłaby stać się krzywda, niniejsze oświadczenie dotyczące środków ostrożności stanowi obowiązkowy element etykiety.

Przykład: „Pojemnik pod ciśnieniem. Nie wystawiać na bezpośrednie działanie promieni słonecznych”, „Nie nadaje się dla niemowląt w wieku poniżej 12 miesięcy” „Wysoka zawartość kofeiny. Nie zaleca się stosowania przez dzieci, kobiety w ciąży lub karmiące piersią”

Wskazówki użytkowania Wskazówki

Wskazówki użytkowania są obowiązkowe, jeśli produkt nie może być spożywany bez przygotowania.

Przykład: „Umieść spaghetti we wrzącej wodzie i gotuj przez ok. 12 minut, ciągle mieszając”.

Nazwa i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym manufacturer_contact_information

Podaj nazwę i adres podmiotu, pod którego nazwą żywność jest wprowadzana do obrotu, lub importera, jeżeli podmiot nie ma siedziby na terenie UE.

Przykładowa struktura tego elementu etykiety: nazwa, ulica, kod pocztowy, miasto, kraj (przykład: GmbH, Przykładowa ulica 1-2,10555 Berlin, Niemcy)

Kraj pochodzenia lub produkcji country_of_origin

Jest to kraj, z którego produkt pochodzi, np. w którym wyhodowano lub zebrano rośliny, wyhodowano i poddano ubojowi zwierzę, złowiono ryby.

Przykład: Brazylia

country_string

Jest to kraj, w którym produkt został przetworzony, wyprodukowany bądź zapakowany. Nie ma potrzeby wskazywania, czy kraj pochodzenia i kraj przetwarzania są identyczne.

Przykład: Krajem pochodzenia kurczaka jest „Brazylia”, ale krajem przetwarzania mogą być „Niemcy” (np. rozbiór mięsa)

primary_ingredient_country_of_origin

Jeżeli na stronie produktu znajduje się wskazanie kraju pochodzenia, ale kraj pochodzenia składnika podstawowego (=składnika głównego) jest inny, dodaj tutaj kraj właściwy dla składnika podstawowego.

Przykład: Krajem pochodzenia jogurtu są „Niemcy”, ale mleko pochodzi z „Francji”

primary_ingredient_location_produced Jeżeli na stronie produktu znajduje się wskazanie kraju przetwarzania, ale kraj przetwarzania składnika podstawowego (=składnika głównego) jest inny, dodaj tutaj kraj właściwy dla składnika podstawowego
Szczegóły dotyczące zawartości alkoholu w napojach alkoholowych o mocy przekraczającej 1,2% objętości. alcohol_content

Jest to obowiązkowy element etykiet wszystkich napojów o zawartości alkoholu większej niż 1,2% objętości.

Przykład: dla objętości 12%:

  1. dodaj „12” w alcohol_content
  2. dodaj „percent_by_volume” w alcohol_content_unit_of_measure, aby wybrać jednostkę

Zauważ, że dla niektórych atrybutów można używać tylko określonych wartości.

Pamiętaj, że ponosisz wyłączną odpowiedzialność za zapewnienie, że Twoje oferty spełniają wymagania prawne. Amazon nie udziela porad prawnych. Jeśli nie masz pewności co do informacji, które musisz podać dla swojego produktu, lub jeśli masz jakiekolwiek inne pytania dotyczące wymogów prawnych, zdecydowanie zalecamy skorzystanie z niezależnej porady prawnej.

Dodatkowe informacje dotyczące deklaracji wartości odżywczej

Oprócz wspomnianej obowiązkowej deklaracji żywieniowej można też podać inne składniki odżywcze, takie jak witaminy i minerały. Przy składniku odżywczym należy zawsze podawać procent wartości referencyjnej składników odżywczych (%NRV). Witaminy i minerały można wymienić tylko, jeśli występują w znacznej ilości. Do produkcji suplementów diety można stosować wyłącznie substancje witaminowe i mineralne wymienione w dyrektywie 2002/46/WE i późniejszych zmianach tej dyrektywy.

Znaczna ilość to:

  • 7,5% wartości referencyjnej składnika odżywczego w 100 ml produktu w przypadku napojów
  • 15% wartości referencyjnej składnika odżywczego w 100 g lub 100 ml produktu w przypadku wszystkich pozostałych produktów
  • 15% wartości referencyjnych składników odżywczych na porcję, jeżeli opakowanie zawiera tylko jedną porcję

W poniższej tabeli znajduje się omówienie atrybutów, które można dodawać do wartości odżywczych:

Temat Nazwa pola Uwagi lub przykłady
Tłuszcz jednonienasycony monounsaturated_fat_per_serving_string Ilość jednonienasyconego tłuszczu w gramach na porcję.
Tłuszcz wielonienasycony polyunsaturated_fat_per_serving_string Ilość wielonienasyconego tłuszczu w gramach na porcję.
Poliole sugar_alcohols_per_serving_string Ilość polioli w gramach na porcję.
Skrobia starch_per_serving_string Ilość skrobi w gramach na porcję.
Błonnik pokarmowy dietary_fibre_per_serving_string Ilość błonnika pokarmowego w gramach na porcję wyrażoną w gramach.
Witamina A vitamin_a_per_serving_string Ilość witaminy A w mikrogramach na porcję. Procent dziennego zapotrzebowania zostanie obliczony automatycznie i wyświetlony na stronie produktu, jeśli „Witamina A” została podana w mikrogramach.
Witamina D vitamin_d_per_serving_string Ilość witaminy D w mikrogramach na porcję. Procent dziennego zapotrzebowania zostanie obliczony automatycznie i wyświetlony na stronie produktu, jeśli „Witamina D” została podana w mikrogramach.
Witamina E vitamin_e_per_serving_string Ilość witaminy E w miligramach na porcję. Procent dziennego zapotrzebowania zostanie obliczony automatycznie i wyświetlony na stronie produktu, jeśli „Witamina E” została podana w miligramach.
Witamina K vitamin_k_per_serving_string Ilość witaminy K w mikrogramach na porcję. Procent dziennego zapotrzebowania zostanie obliczony automatycznie i wyświetlony na stronie produktu, jeśli „Witamina K” została podana w mikrogramach.
Witamina C vitamin_c_per_serving_string Ilość witaminy C w miligramach na porcję. Procent dziennego zapotrzebowania zostanie obliczony automatycznie i wyświetlony na stronie produktu, jeśli „Witamina C” została podana w miligramach.
Tiamina tiamin_per_serving_string Ilość tiaminy w miligramach na porcję. Procent dziennego zapotrzebowania zostanie obliczony automatycznie i wyświetlony na stronie produktu, jeśli „Tiamina” została podana w miligramach.
Ryboflawina vitamin_b2_per_serving_string Ilość witaminy B2 w miligramach na porcję. Procent dziennego zapotrzebowania zostanie obliczony automatycznie i wyświetlony na stronie produktu, jeśli „Witamina B2” została podana w miligramach.
Niacyna niacin_per_serving_string Ilość niacyny w miligramach na porcję. Procent dziennego zapotrzebowania zostanie obliczony automatycznie i wyświetlony na stronie produktu, jeśli „Niacyna” została podana w miligramach.
Witamina B6 vitamin_b6_per_serving_string Ilość witaminy B6 w miligramach na porcję. Procent dziennego zapotrzebowania zostanie obliczony automatycznie i wyświetlony na stronie produktu, jeśli „Witamina B6” została podana w mikrogramach.
Kwas foliowy folic_acid_per_serving_string Ilość kwasu foliowego w mikrogramach na porcję. Procent dziennego zapotrzebowania zostanie obliczony automatycznie i wyświetlony na stronie produktu, jeśli „Kwas foliowy” został podany w mikrogramach.
Witamina B12 vitamin_b12_per_serving_string Ilość witaminy B12 w mikrogramach na porcję. Procent dziennego zapotrzebowania zostanie obliczony automatycznie i wyświetlony na stronie produktu, jeśli „Witamina B12” została podana w mikrogramach.
Biotyna biotin_per_serving_string Ilość biotyny w mikrogramach na porcję. Procent dziennego zapotrzebowania zostanie obliczony automatycznie i wyświetlony na stronie produktu, jeśli „Biotyna” została podana w mikrogramach.
Kwas pantotenowy pantothenic_acid_per_serving_string Ilość kwasu pantotenowego w miligramach na porcję. Procent dziennego zapotrzebowania zostanie obliczony automatycznie i wyświetlony na stronie produktu, jeśli „Kwas pantotenowy” został podany w miligramach.
Potas potas_per_serving_string Ilość potasu w miligramach na porcję. Procent dziennego zapotrzebowania zostanie obliczony automatycznie i wyświetlony na stronie produktu, jeśli „Potas” został podany w miligramach.
Chlorek chloride_per_serving_string Ilość chlorku w miligramach na porcję. Procent dziennego zapotrzebowania zostanie obliczony automatycznie i wyświetlony na stronie produktu, jeśli „Chlorek” został podany w miligramach.
Wapń calcium_per_serving_string Ilość wapnia w miligramach na porcję. Procent dziennego zapotrzebowania zostanie obliczony automatycznie i wyświetlony na stronie produktu, jeśli „Wapń” został podany w miligramach.
Fosfor phosphorus_per_serving_string Ilość fosforu w miligramach na porcję. Procent dziennego zapotrzebowania zostanie obliczony automatycznie i wyświetlony na stronie produktu, jeśli „Fosfor” został podany w miligramach.
magnez magnesium_per_serving_string Ilość magnezu w miligramach na porcję. Procent dziennego zapotrzebowania zostanie obliczony automatycznie i wyświetlony na stronie produktu, jeśli „Magnez” został podany w miligramach.
Żelazo iron_per_serving_string Ilość żelaza w miligramach na porcję. Procent dziennego zapotrzebowania zostanie obliczony automatycznie i wyświetlony na stronie produktu, jeśli „Żelazo” zostało podane w miligramach.
Cynk zinc_per_serving_string Ilość cynku w miligramach na porcję. Procent dziennego zapotrzebowania zostanie obliczony automatycznie i wyświetlony na stronie produktu, jeśli „Cynk” został podany w miligramach.
Miedź copper_per_serving_string Ilość miedzi w miligramach na porcję. Procent dziennego zapotrzebowania zostanie obliczony automatycznie i wyświetlony na stronie produktu, jeśli „Miedź” została podana w miligramach.
Mangan manganese_per_serving_string Ilość manganu w miligramach na porcję. Procent dziennego zapotrzebowania zostanie obliczony automatycznie i wyświetlony na stronie produktu, jeśli „Mangan” został podany w miligramach.
Fluorek fluoride_per_serving_string Ilość fluorku w miligramach na porcję. Procent dziennego zapotrzebowania zostanie obliczony automatycznie i wyświetlony na stronie produktu, jeśli „Fluorek” został podany w miligramach.
Selen selenium_per_serving_string Ilość selenu w mikrogramach na porcję. Procent dziennego zapotrzebowania zostanie obliczony automatycznie i wyświetlony na stronie produktu, jeśli „Selen” został podany w mikrogramach.
Chrom chromium_per_serving_string Ilość chromu w mikrogramach na porcję. Procent dziennego zapotrzebowania zostanie obliczony automatycznie i wyświetlony na stronie produktu, jeśli „Chrom” został podany w mikrogramach.
Molibden molybdenum_per_serving_string Ilość molibdenu w mikrogramach na porcję. Procent dziennego zapotrzebowania zostanie obliczony automatycznie i wyświetlony na stronie produktu, jeśli „Molibden” został podany w mikrogramach.
Jod iodine_per_serving_string Ilość jodu w mikrogramach na porcję. Procent dziennego zapotrzebowania zostanie obliczony automatycznie i wyświetlony na stronie produktu, jeśli „Jod” został podany w mikrogramach.

Dodatkowe informacje

Więcej informacji znajdziesz na następujących stronach:

Przykład zewnętrznych usługodawców:

Nazwa firmy Rynki, na których działa Strona internetowa Informacje kontaktowe
Ashbury Labelling UK, DE, FR, IT, ES http://www.ashburylabelling.co.uk/ amazon.sellers@ashburylabelling.co.uk
Bilacon/Tentamus UK, DE, FR, IT, ES https://www.tentamus.com/ labelling@tentamus.com
Campden BRI UK, DE, FR, IT, ES https://www.campdenbri.co.uk/

Eurofins UK, DE, FR, IT, ES

labelling@eurofins.com
Intertek UK, DE, FR, IT, ES http://www.intertek.com

Leatherhead UK, DE, FR, IT, ES http://www.intertek.com

Merieux Nutriscience IT, ES, FR

labelling@eurofins.com
SGS UK, DE, FR, IT, ES https://www.sgs.com/

Często zadawane pytania:

1. Ile zdjęć mogę przesłać?

Oprócz „Zdjęcia głównego” ukazującego przednią stronę produktu można przesłać 8 dodatkowych zdjęć, aby zaprezentować alternatywny widok opakowania produktu.

2. Sprzedaję suplementy diety, które zawierają informacje żywieniowe w postaci „na dwie kapsułki”. Nie mogę wprowadzić tego do atrybutu „serving_size” – co mogę zrobić?

Atrybut „serving_size” obecnie obsługuje tylko wartości dotyczące wagi; nie można natomiast używać wartości takich jak „kapsułki”, „łyżki” itp. Zalecamy dodanie takich informacji w polu product_description lub przesłanie dodatkowych zdjęć ze wskazaniem informacji wydrukowanych na opakowaniu produktu.

3. Dlaczego wiele atrybutów kończy się teraz na „_string”, np. „protein_per_serving_string”?

W starszych wersjach szablonów pliku do aktualizowania zapasów (pliki proste) atrybuty dotyczące informacji żywieniowych były podawane w formacie numerycznym. Wraz z najnowszą aktualizacją (wersja 14.1202) zmieniono istniejące atrybuty i dodano nowe atrybuty w formacie ciągu znaków. Np. „protein_per_serving” zmieniono na „protein_per_serving_string”. Nowe atrybuty ciągu znaków obsługują symbole, takie jak „>” i „<”, których możesz potrzebować do zdefiniowania informacji żywieniowych.

4. Brakuje mi atrybutów unit_of_measure w nowym pliku prostym – dlaczego zniknęły?

Zgodnie z nowym ustawodawstwem, w stosownych przypadkach należy podać informacje żywieniowe w uprzednio określonych jednostkach miary. Na przykład białko należy podać w gramach. Wprowadź samą ilość i, w stosownych przypadkach, znak wstępny, taki jak „<”. „Gramy” zostaną dodane automatycznie na stronie produktu.

5. Jak wyróżnić alergeny na liście składników?

Jeśli chcesz wyróżnić alergeny na liście składników, zalecamy użycie dużych liter, na przykład „MLEKO”. Nie używaj HTML ani innego formatowania, ponieważ nie można go przetworzyć.

Zaloguj się, aby skorzystać z narzędzia i uzyskać spersonalizowaną pomoc (wymagana przeglądarka). Zaloguj się


Docieraj do setek milionów klientów

Zacznij Sprzedaż na Amazon


© 1999-2021, Amazon.com, Inc. or its affiliates