Wymogi UE: Rozporządzenie UE (WE) nr 1935/2004 („Rozporządzenie UE w sprawie produktów przeznaczonych do kontaktu z żywnością”) określa ogólne wymogi, które muszą spełniać wszystkie sprzedawane w UE materiały, które mają kontakt z żywnością. Oddzielne ustawodawstwo UE, takie jak rozporządzenie (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów z tworzyw sztucznych lub dyrektywa nr 84/500/EWG w sprawie ceramiki, określa dodatkowe wymogi dotyczące konkretnych materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Jeżeli szczegółowe przepisy UE dotyczące tych materiałów nie istnieją, mogą istnieć uzupełniające przepisy krajowe państw członkowskich. Rozporządzenie UE w sprawie materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością należy stosować w połączeniu z rozporządzeniem (WE) nr 2023/2006 w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej (rozporządzenie GMP), które określa ogólne i szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia GMP podczas wytwarzania materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Jeśli sprzedajesz materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością objęte Rozporządzeniem UE w sprawie materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, musisz upewnić się, że są one zgodne z rozporządzeniem GMP, jak również z wszelkimi innymi wymogami dotyczącymi materiałów, takich jak ceramika, folia z regenerowanej celulozy, metal lub tworzywa sztuczne.
Jeśli sprzedajesz materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością w UE, spełnienie wymogów UE jest Twoim obowiązkiem. Musisz również przestrzegać wszelkich przepisów ustawowych i wykonawczych, które obowiązują w państwach członkowskich i uzupełniają Rozporządzenie UE w sprawie materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, oraz innych wymogów krajowych w krajach, w których sprzedajesz te produkty.
Dalsze informacje na temat wymogów UEznajdują się poniżej.
Wymogi Wielkiej Brytanii: Do końca trwania okresu przejściowego Brexitu (31 grudnia 2020 r.) rozporządzenie UE w sprawie materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością określa ogólne wymogi, które muszą spełniać wszystkie materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością sprzedawane w Wielkiej Brytanii. Oddzielne ustawodawstwo UE, takie jak rozporządzenie (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów z tworzyw sztucznych lub dyrektywa nr 84/500/EWG w sprawie ceramiki, określa dodatkowe wymogi dotyczące konkretnych materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Jeżeli szczegółowe przepisy UE dotyczące tych materiałów nie istnieją, w Wielkiej Brytanii mogą istnieć przepisy uzupełniające. Rozporządzenie UE w sprawie materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością należy stosować w połączeniu z rozporządzeniem (WE) nr 2023/2006 w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej (rozporządzenie GMP), które określa ogólne i szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia GMP podczas wytwarzania materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Po zakończeniu okresu przejściowego Brexitu (31 grudnia 2020 r.), zgodnie z Rozporządzeniami w sprawie materiałów i artykułów mających kontakt z żywnością (Poprawka) (Wyjście z UE) nr 2019/704 („Rozporządzenie Wielkiej Brytanii w sprawie materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością”), do wszystkich materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością będzie miała zastosowanie zmieniona wersja rozporządzenia (WE) nr 1935/2004 i rozporządzenia (UE) nr 10/2011. Inne zasady obowiązują w zależności od tego, czy kraj, w którym sprzedajesz, to:
Poniżej przedstawiamy istotne zmiany w wymogach w Wielkiej Brytanii, które zaczną obowiązywać po okresie przejściowym Brexitu.
Jeśli sprzedajesz materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością w Wielkiej Brytanii, przestrzeganie zgodności z wymogami obowiązującymi w Wielkiej Brytanii jest Twoim obowiązkiem. Jeśli sprzedajesz takie produkty również na stronach internetowych Amazon w UE, musisz też przestrzegać rozporządzenia UE w sprawie produktów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz innych krajowych wymogów w krajach, w których sprzedajesz te produkty.
Więcej informacji na temat wymogów w Wielkiej Brytanii znajduje się poniżej.
Materiał ten służy celom informacyjnym i nie należy go traktować jako alternatywy dla porad prawnych. Zachęcamy do skonsultowania się z radcą prawnym w sprawie wszelkich wątpliwości dotyczących przepisów ustawowych i wykonawczych związanych z Twoim produktem. Materiał ten odzwierciedla jedynie sytuację w dniu jego zapisania, a wymogi w UE i Wielkiej Brytanii mogą ulec zmianie, zwłaszcza w świetle rozwijającej się sytuacji z Brexitem. Aby dowiedzieć się więcej o zmianach, które mogą Cię dotyczyć po zakończeniu okresu przejściowego, należy zapoznać się z aktualnymi wytycznymi Wielkiej Brytanii dotyczącymi Brexitu.
Rozporządzenie dotyczące materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością ma zastosowanie do materiałów i artykułów, w tym do aktywnych i inteligentnych materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, które:
Skład
Materiały i artykuły przeznaczone do kontaktu z żywnością muszą być wytwarzane zgodnie z dobrą praktyką produkcji, tak aby w normalnych lub przewidywalnych warunkach stosowania nie przenosiły ani nie uwalniały swoich składników do żywności na poziomie szkodliwym dla zdrowia ludzkiego lub zmieniały skład żywności, smak lub zapach w niedopuszczalny sposób.
Załącznik 1 do Rozporządzenia UE w sprawie materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością zawiera również wykaz 17 grup materiałów i artykułów, w odniesieniu do których należy zastosować szczególne środki. Te szczególne środki mogą obejmować:
W UE istnieją szczególne środki mające zastosowanie do materiałów, w tym:
W UE istnieją szczególne środki mające zastosowanie do substancji, w tym:
Żadne aktywne materiały i artykuły nie mogą powodować zmian w składzie, smaku lub zapachu żywności, na przykład poprzez maskowanie psucia się żywności, co mogłoby wprowadzać konsumentów w błąd. Inteligentne materiały i artykuły nie mogą dostarczać informacji o stanie żywności, które mogłaby wprowadzić konsumentów w błąd.
Dokumentacja
Materiałom przeznaczonym do kontaktu z żywnością, w odniesieniu do których istnieją szczególne wymogi, musi towarzyszyć deklaracja zgodności. Te szczególne wymogi są obecnie objęte następującymi przepisami:
Środki krajowe mogą również wymagać, by dodatkowe materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością spełniały warunki deklaracji zgodności.
Etykietowanie i informacje
Etykietowanie, reklama i prezentacja materiałów lub artykułów nie mogą wprowadzać konsumentów w błąd.
Materiałom i artykułom, które nie mają jeszcze kontaktu z żywnością, gdy są oferowane do dostawy lub na sprzedaż, powinny towarzyszyć następujące informacje. Mogą one znajdować się na materiałach/artykułach, na ich opakowaniu lub na etykietach umieszczonych na materiałach lub na ich opakowaniu:
Informacje te muszą być wyraźnie widoczne, czytelne i trwałe, a w przypadku wymogów 1, 2 i 5, muszą być zapisane w języku łatwo zrozumiałym, określonym przez państwa członkowskie, np. w urzędowym języku danego kraju.
Identyfikowalność
Materiały i artykuły sprzedawane w UE powinny być możliwe do zidentyfikowania za pomocą odpowiedniego systemu umożliwiającego identyfikację poprzez etykietowanie lub odpowiedni dokument albo informacje.
Podmioty są zobowiązane do posiadania systemów i procedur umożliwiających identyfikację przedsiębiorstw, od których otrzymano lub do których dostarczono materiały, artykuły, substancje lub produkty objęte wymogami UE dotyczącymi materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Producenci i dystrybutorzy będą również mieli obowiązki wynikające z dyrektywy w sprawie ogólnego bezpieczeństwa produktów (GPSD). Zapoznaj się z informacjami na temat ogólnego bezpieczeństwa produktów dostępnymi na tej stronie.
Zachęcamy do odwiedzenia strony internetowej Komisji Europejskiej, aby uzyskać więcej informacji na temat wymogów UE dotyczących materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w UE:
Rozporządzenie Wielkiej Brytanii w sprawie materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością ma zastosowanie do wszystkich produktów sprzedawanych w Wielkiej Brytanii, przy czym przepisy te mają różne zastosowanie w Wielkiej Brytanii (Anglii, Szkocji i Walii, GB) i Irlandii Północnej. Możesz przeczytać więcej o sytuacji w Irlandii Północnej (NI) poniżej.
Rozporządzenie dotyczące materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością ma zastosowanie do materiałów i artykułów, w tym do aktywnych i inteligentnych materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, które:
Przykłady obejmują opakowania i pojemniki, wyposażenie kuchenne, sztućce, naczynia i ekspresy do kawy.
Istnieją pewne wyjątki, w tym antyki, materiały pokrywające lub powlekające (na przykład: materiały pokrywające skórkę sera, przetworzone produkty mięsne lub owoce, które stanowią część żywności i mogą być spożywane z tą żywnością) oraz stacjonarne publiczne lub prywatne urządzenia zaopatrujące w wodę.
Skład
Materiały i artykuły przeznaczone do kontaktu z żywnością muszą być wytwarzane zgodnie z dobrą praktyką produkcji, tak aby w normalnych lub przewidywalnych warunkach stosowania nie przenosiły ani nie uwalniały swoich składników do żywności na poziomie szkodliwym dla zdrowia ludzkiego lub zmieniały skład żywności, smak lub zapach w niedopuszczalny sposób.
Załącznik 1 do Rozporządzenia Wielkiej Brytanii w sprawie materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością zawiera również wykaz 17 grup materiałów i artykułów, w odniesieniu do których należy zastosować szczególne środki. Te szczególne środki mogą obejmować:
Materiały, artykuły i substancje objęte szczególnymi środkami obejmują materiały znajdujące się w poniższej tabeli:
Materiał, artykuł lub substancja | Przed końcem okresu przejściowego Brexitu | Po zakończeniu okresu przejściowego Brexitu |
---|---|---|
Aktywne i inteligentne materiały | Rozporządzenie (WE) nr 450/2009 | Rozporządzenie (WE) nr 450/2009 zmienione Rozporządzeniami Wielkiej Brytanii w sprawie materiałów i artykułów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Poprawka) (Wyjście z UE) z 2019 r. |
Materiały z tworzyw sztucznych | Rozporządzenie (UE) nr 10/2011 | Rozporządzenie (UE) nr 10/2011 zmienione Rozporządzeniami Wielkiej Brytanii w sprawie materiałów i artykułów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Poprawka) (Wyjście z UE) z 2019 r. |
Materiały z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu | Rozporządzenie (WE) nr 282/2008 | Rozporządzenie (WE) nr 282/2008 zmienione Rozporządzeniami Wielkiej Brytanii w sprawie materiałów i artykułów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Poprawka) (Wyjście z UE) z 2019 r. |
Ceramika |
Rozporządzenia w sprawie materiałów i artykułów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Anglia) 2012/2619 Rozporządzenia w sprawie materiałów i artykułów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Walia) 2012/2705 Rozporządzenia w sprawie materiałów i artykułów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Szkocja) 2012 /318 Rozporządzenia w sprawie materiałów i artykułów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Irlandia Północna) 2012/384 (łącznie „Rozporządzenia Wielkiej Brytanii w sprawie materiałów i artykułów”) |
Rozporządzenia Wielkiej Brytanii w sprawie materiałów i artykułów |
Folie z regenerowanej celulozy | Rozporządzenia Wielkiej Brytanii w sprawie materiałów i artykułów | Rozporządzenia Wielkiej Brytanii w sprawie materiałów i artykułów |
Niektóre pochodne żywicy epoksydowej | Rozporządzenie (WE) nr 1895/2005 | Rozporządzenie (WE) nr 1895/2005 zmienione Rozporządzeniami Wielkiej Brytanii w sprawie materiałów i artykułów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Poprawka) (Wyjście z UE) z 2019 r. |
N-nitrozoaminy i substancje zdolne do uwalniania N-nitrozoaminy ze smoczków do karmienia niemowląt i smoczków do uspokajania wykonanych z kauczuku naturalnego | Rozporządzenia w sprawie (bezpieczeństwa) N-nitrozoaminy i substancji zdolnych do uwalniania N-nitrozoaminy ze smoczków do karmienia niemowląt i smoczków do uspokajania wykonanych z kauczuku naturalnego lub elastomerów syntetycznych 1995/1012 | Rozporządzenia w sprawie (bezpieczeństwa) N-nitrozoaminy i substancji zdolnych do uwalniania N-nitrozoaminy ze smoczków do karmienia niemowląt i smoczków do uspokajania wykonanych z kauczuku naturalnego lub elastomerów syntetycznych 1995/1012 |
Przyrządy kuchenne wykonane z melaminy lub poliamidu pochodzące lub wysyłane z Chin lub Hongkongu | Rozporządzenie (UE) nr 284/2011 | Rozporządzenie (UE) nr 284/2011 zmienione Rozporządzeniami Wielkiej Brytanii w sprawie importu żywności i pokarmów (Poprawka) (Wyjście z UE) z 2019 r. |
Żadne aktywne materiały i artykuły nie mogą powodować zmian w składzie, smaku lub zapachu żywności, na przykład poprzez maskowanie psucia się żywności, co mogłoby wprowadzać konsumentów w błąd. Inteligentne materiały i artykuły nie mogą dostarczać informacji o stanie żywności, które mogłaby wprowadzić konsumentów w błąd.
Dokumentacja
Materiałom przeznaczonym do kontaktu z żywnością, w odniesieniu do których istnieją szczególne wymogi, musi towarzyszyć deklaracja zgodności. Te szczególne wymogi są aktualnie określone w aktach prawnych dotyczących materiałów aktywnych i inteligentnych, materiałów z tworzyw sztucznych, tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu, materiałów ceramicznych i folii z regenerowanej celulozy, jak przedstawiono w powyższej tabeli.
Etykietowanie
Etykietowanie, reklama i prezentacja materiałów lub artykułów nie mogą wprowadzać konsumentów w błąd.
Materiałom i artykułom, które nie mają jeszcze kontaktu z żywnością, gdy są oferowane do dostawy lub na sprzedaż, powinny towarzyszyć następujące informacje. Mogą one znajdować się na materiałach/artykułach, na ich opakowaniu lub na etykietach umieszczonych na materiałach lub na ich opakowaniu:
Celem takich informacji jest umożliwienie podmiotom działającym na rynku spożywczym, które wykorzystują te materiały i artykuły, przestrzegania następujących wymogów:
Informacje te muszą być wyraźnie widoczne, czytelne i trwałe, a w przypadku wymogów 1, 2 i 5, muszą być zapisane w języku łatwo zrozumiałym dla nabywców, którym w przypadku Wielkiej Brytanii będzie język angielski.
Identyfikowalność
Materiały i artykuły sprzedawane w Wielkiej Brytanii powinny być możliwe do zidentyfikowania za pomocą odpowiedniego systemu umożliwiającego identyfikację poprzez etykietowanie lub odpowiedni dokument albo informacje.
Podmioty są zobowiązane do posiadania systemów i procedur umożliwiających identyfikację przedsiębiorstw, od których otrzymano lub do których dostarczono materiały, artykuły, substancje lub produkty objęte wymogami Wielkiej Brytanii dotyczącymi materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Producenci i dystrybutorzy będą również mieli obowiązki wynikające z brytyjskich Rozporządzeń w sprawie ogólnego bezpieczeństwa produktów 2005/1803 (GPSR). Należy zapoznać się z informacjami na temat rozporządzeń GPSR dostępnymi na tej stronie.
Należy pamiętać, że w Irlandii Północnej od 1 stycznia 2021 r. obowiązują inne zasady wynikające z Protokołu w sprawie Irlandii Północnej. W szczególności:
Rząd Wielkiej Brytanii opublikował wytyczne dotyczące sprzedaży produktów w Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej po Brexicie. Niniejsze wytyczne zawierają informacje dla producentów i dystrybutorów dotyczące wymogów zgodności od 1 stycznia 2021 r., w tym:
Zachęcamy do zapoznania się z tymi wytycznymi (załączonymi poniżej) oraz z wszelkimi innymi konkretnymi wytycznymi rządu Wielkiej Brytanii, które mają zastosowanie do Twojego produktu. W razie pytań dotyczących tego, w jaki sposób przepisy ustawowe i wykonawcze mają zastosowanie do Twoich produktów od 1 stycznia 2021 r., należy skonsultować się z doradcą prawnym.
Wielka Brytania:
Irlandia Północna:
Zachęcamy do zapoznania się z poniższymi wytycznymi rządu Wielkiej Brytanii, aby uzyskać więcej informacji na temat wymogów Wielkiej Brytanii dotyczących materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością: https://www.food.gov.uk/business-guidance/food-contact-materials
Zachęcamy również do odwiedzenia strony internetowej Business Companion, która zawiera wytyczne dotyczące zasad Wielkiej Brytanii odnośnie zgodności produktów: https://www.businesscompanion.info/en/quick-guides/food-and-drink/food-contact-materials